Közösségi helyi fejlesztéssel és kultúrával a roma inklúzióért

Network of cities which use CLLD principles and cultural activities to promote inclusion of the Roma in Europe

’Közösségi helyi fejlesztéssel és kultúrával a roma inklúzióért!’ című partnerségi projektünk 2017 július és 2019 szeptembere között valósul meg 4 ország és ezeken belül is 4 város együttműködésével: Resita – Románia, Torinó – Olaszország, Isperih – Bulgária és Gyöngyös – Magyarország. E városokban közös, hogy megvalósult valamilyen romaintegrációs program - különböző módon, különböző kimenetekkel.

A projekt célja, hogy a négy városban és országban az egyenlő és aktív állampolgárság megvalósulását segítse elő a következő módokon:

 • megismertetni a résztvevő városokkal a Community-Led Local Development (CLLD) avagy a Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztés elveit a Romact modell (http://coe-romact.org) megvalósulásában segítenek
 • Dokumentálni és átadhatóvá tenni legalább 16 jó gyakorlatot, ami ezekben a városokban a roma és egyéb hátrányos helyzetű közösségek aktív szerepvállalását segíti elő
 • Az inklúzió elősegítése a helyi közöségekben kulturális programokon keresztül
 • A négy város akciótervének kialakítása a Romact modell alapján
 • A romák inklúzióját segítő hálózat létrehozása a városok között

A projekt programjának gerincét a négy helyi közösségben megvalósult jó gyakorlatok bemutatása, az inklúziót segítő kulturális programok szervezése és a társadalmi párbeszédet, tapasztalatmegosztásnak helyet adó szakmai konferenciák alkotják 4 nemzetközi találkozó keretében, amely a 4 résztvevő város helyszínén kerül megrendezésre.

A programok megvalósulásának tervezett időpontjai (időszakai):

 • 2017 július és szeptember között – előkészítési időszak
 • 2017 október: Resitai nemzetközi találkozó
 • 2018 február: Torinói nemzetközi találkozó
 • 2018 május-július: Gyöngyösi nemzetközi találkozó
 • 2018 július: Isperihi nemzetközi találkozó
 • 2018 szeptember: Polgármesterek találkozója Resitán

A nemzetközi találkozók így hozzájárulnak majd a helyi közösségek aktív szerepvállalásához saját közösségükről folyó párbeszédben, igényeik kifejezésében és az inklúziót elősegítő modell alakításában, tovább fejlesztésében és testre szabásában. A programok megvalósulása során a helyi roma és nem roma közösség együttes jelenléte is segíti a kultúrák közötti kommunikációt és így a romák inklúzióját.

A partnerségi projekt az Európai Únió  támogatásával a Europe for Citizens program Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel ágán a ’Városok hálózatai’ intézkedések részeként valósul meg.

1. nemzetközi találkozó - 2017. október 12-14, Resita, Románia

A projekt nyitóeseményeként is szolgált az első nemzetközi találkozó. Mind a négy nemzetközi találkozó estében visszatértő volt pár programelem: jó gyakorlatok bemutatása mind a négy résztvevő régióból, konferenciaelőadások, tanulmányi látogatások és a kulturális program a helyi közösségek bevonásával. Ezek a programok a resitai eseményen is jelen voltak, de mivel a a porgram első találkozójáról beszélünk a projekt részletes bemutatására is sor került, illetve a Romact modell ismertetésére egy külön workshopban. 

A találkozó ütemterve itt olvasható.

2. nemzetközi találkozó - 2018. január 31-február 3. Torinó, Olaszország

A második nemzetközi találkozó Torinóban került megszervezésre. Ez az utazás azért is  volt különleges, mert a helyi közösség bevonásaként a gyöngyösi Hatáspont Tanoda tanulóit és családjait vittük magunkkal, akik ott a kulturális program részeként egy rövid általuk összerakott színdarabot adtak elő, melynek főszereplője egy roma királyfi volt.
A program első napján a kulturális csoportok és a delegált NGO-k mutatkozhattak be egy piactér jellegű standos felállásban, majd a délután a tanulmányi vizitekkel telt. A tanulmányi látogatások ezúttal egy átmeneti házat fenntartó szervezethez és egy menekülteket és bevándorlókat bevonó közösségi és oktatási kezdeményezés megtekintésére invitáltak minket. Másnap a jógyakorlatok bemutatását célzó helyi minikonferencia zajlott le, majd este a konferenciával egybekötött kulurális fesztivál. 

A találkozó programterve itt tekinthető meg. 

És pár kép a programról:

3. nemzetközi találkozó - 2018. május 9-12. Gyöngyös, Magyarország

A gyöngyösi találkozó a Tanoda és az Egyesületünk gyöngyösi beágyazottságának szempontjából is fontos esemény volt. A találkozó mindkét fő programnapján a Városházán kezdtük a napot. Első a megnyitó után tanulmányi látogatás és kulturális túra volt a program. A tanulmányi látogatás először a Duranda Szegregátum melletti közösségi házba vittek minket, ahol az ott dolgozók tevékenységeiről hallhattunk részleteket, majd a Hatáspont Tanodát ismerhették meg a program résztvevői, ahol a szakmai bemuatás után közös graffiti alkotás volt a program a Tanoda tanulóival az Európa nap alkalmából. A graffitik természetesen mozdítható táblákra kerültek és az európaiság, európai értékek volt a témakör melyben születtek

Másnap a találkozó konferencia része következett, ahol újabb jó gyakorlatok bemutatására került sor. Majd a délután már a kulturális fesztiválra való felkészüléssel telt, amiről pár kép létható alábbb. 

4. nemzetközi találkozó - 2018. július 4-7. Isperih, Bulgária

A negyedik és egyben utolsó nemzetközi találkozóján a projektnek az egész projekt hosszát érintő háttérben zajló helyi akciótervek kidolgozása és annak eredményei is megvitatásra kerültek. Minden résztvevő régiónak a Romact modell alapján és arra építve kellett kidolgoznia egy közösségi fejlesztési tervet, mely a romák helyi inklúziójának elősegítését célozza. A korábban megjelenő és ismétlődő programelemek sem maradtak el, a jógyakorlatok bemutatása itt is megtörtént egy konferencia keretében és a kulturális program is lezajlott a helyi közösségek kulturális csapatainak szereplésével. A gyöngyösi Tanoda tanulói ezúttal zenés-táncos előadással készültek. 

A projekt hivatalos zárásával kapcsolatos információ elérhatő itt:

/images/files/information_on_project.pdf