Önkénteskedj az Együtthatónál

Az alábbiakban összeszedtünk pár kérdést, illetve fontos információt, ami segíthet eldönteni, szeretnél e nálunk önkéntes lenni.

Miért érdemes az Együttható Egyesületben Önkéntesnek lenni?

Ha érdekel az ifjúsági munka, szívesen foglalkoznál ifjúságsegítéssel, végeznél kortárs segítő, vagy közösségépítő munkát, esetleg szeretnél többen megtudni a nem formális tanulási módszerekről, szeretnél más kultúrákkal találkozni, külföldre utazni, még több fiatalt megismerni határon innen és azon túl, akkor érdemes az Együttható Egyesületnél önkénteskedni! Nálunk önkénteskedve teljesítheted az Iskolai Közösségi Szolgálatodat is.

Mi az Iskolai Közösségi Szolgálat?

Az IKSZ az önkéntesség egy speciális esete. Azokra a középiskolai tanulókra vonatkozik, akik érettségizni szeretnének. Esetükben a jogszabály szerint az érettségi előfeltétele közösségi szolgálat keretében 50 órát önkéntesként teljesíteni, ugyanakkor TE döntheted el milyen tevékenységet és hol akarsz teljesíteni a szolgálat keretében. Közhasznú, non-profit szervezetként Egyesületünk is fogadhat önkénteseket az IKSZ keretében, ehhez nem kell mást tenned csak a jelentkezési lapon bejelölni, hogy közösségi szolgálatot teljesítenél nálunk és megadni az iskolád nevét. Mi felvesszük a sulival a kapcsolatot és elintézzük a szükséges papírmunkát. Ezt követően már csak a naplódra lesz szükségünk, amibe bejegyezhetjük az önkéntes óráidat. Ezt a suliban kell kérned, erről bővebben olvashatsz lentebb, az „Önkéntes tevékenység lépésekben” részben.

Milyen önkéntes tevékenységeket végezhetek az Együtthatónál?

Elsősorban az alábbi tevékenységekre gondolunk, mikor önkéntest foglalkoztatunk:

 • Projekt asszisztencia
 • Foglalkozás tartása, külföldi önkénteseknek tolmácsolás a HatásPont Ifjúsági közösségi térben (Gyöngyös)
 • Kortárs segítés, közösségépítés
 • Honlap tartalomgenerálás
 • Rendezvényszervezés
 • Programok lebonyolítás segítése 

Ugyanakkor nyitottak vagyunk arra, hogy önkéntes munkád keretében saját – céljainkkal, tevékenységünkkel, missziónkkal összeegyeztethetően - elképzeléseidet valósítsd meg nálunk, amihez mi kereteket, szakmai segítséget és infrastruktúrát biztosítunk. Mindez csak megbeszélés kérdése.

Elvárásaink jövőbeli önkénteseinkkel kapcsolatban:

 • Valódi motiváltság az önkéntes munka iránt.
 • Pontosság, a megbeszéltek szerint mindig időben érkezel.
 • Megbízhatóság, amiben megállapodtunk, hogy vállalod, azt teljesíted is.
 • A programjainkon, illetve az előkészítő munkákban való aktív részvétel.

Amit kínálunk

 • Önkéntes tevékenységedet az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében végezheted el.
 • Tapasztalat szerzés az ifjúsági programok és a nem-formális környeztben használható technikák terén.
 • Aktív részvétel egyesületünk programjaiban, foglalkozásain.
 • Folyamatos szakmai támogatás, visszajelzés az önkéntes tevékenységgel kapcsolatban szóban, és írásban is.
 • Egyenrangú, partneri viszony, aminek keretében fontos számunkra te véleményed, észrevételeid.
 • Önkéntes tevékenységedről, a nálunk megszerzett tapasztalatról tanúsítványt állítunk ki.

A képzést elvégző önkéntesekkel a közösen meghatározott feladatokat és vállalásokat önkéntes szerződésben rögzítjük. 

Kiskorú önkéntesek (18 év alatti) esetében a szülő hozzájárulására is szükség van.

Az Önkéntes szolgálat helyszíne: Újpesti IFI irodánk (1046 Budapest Klauzál utca 4.) vagy a HatásPont (Gyöngyös, Mérges utca 13.)

Jelentkezés. ezen a linken, vagy e-maileben az info@egyutthato.eu e-mail címen

Bővebb információ:  info@egyutthato.eu címen, vagy a +36-1-797-2654 telefonszámon.

Önkéntes tevékenység lépésekben:

 1. Kapcsolatfelvétel:  Írj néhány sort, hogy milyen önkéntes munkát képzeltél el és melyik helyszínünkön. Miután jelezted számunkra, hogy nálunk szeretnél önkéntes munkát vállalni, felvesszük veled a kapcsolatot e-mailben és/vagy telefonon, egyeztetünk veled egy időpontot személyes találkozásra. Ezzel párhuzamosan megkeressük a sulidat is, és egyeztetünk a Közösségi Szolgálatért felelős pedagógussal. Szükség esetén személyesen is felkeressük az iskolát. 
 1. Előkészítő találkozás: Az előre egyeztetett időpontban találkozunk veled Újpesti IFI irodánkban a Klauzál utca 4-ben, vagy ha Gyöngyös közelebb van akkor ott. Amennyiben kiskorú (18 év alatti) vagy, úgy szüleidet is szívesen látjuk az alkalmon, ha van idejük veled tartani, azonban mindenféle képen szükségünk lesz egy szülői belelegyező nyilatkozatra, melyet ide kattintva tudsz letölteni. Ha a suliból szeretne valamelyik pedagógus elkísérni ő is bátran veled tarthat. A találkozón megismerhetsz minket, az Egyesület munkatársait, megnézheted az önkéntes tevékenységnek helyet adó irodát. Beszélgetünk arról neked mi az elképzelésed, milyen tevékenységben szeretnél részt venni, milyen időkeretben, mikor tudsz ebben részt venni, mi mit tudunk ennek érdekében biztosítani a számodra. Pontosan átbeszéljük mi lesz a feladatod és ezt hogyan kell végezned, kivel fogsz együttműködni. Egy rövid tájékoztató anyagot is kapsz tőlünk az alapvető információkkal. A találkozón lehet más önkéntesek is részt vesznek majd a sulidból, vagy más iskolából, különösen igaz ez olyan tevékenységekre, ami csoportosan végezhető.
 1. Szerződéskötés: Ha mindenben megegyeztünk, akkor nincs más hátra, mint az önkéntes szerződés aláírása, amit akár már az előkészítő találkozó alkalmával alá is írhatunk. A szerződésből két példány készül. Az egyik példányt te kapod meg, a másik nálunk marad. Ne feledd, hogy szerződést kiskorú esetében csak akkor tudunk kötni, ha a szülő ebbe írásban is beleegyezett (szülői beleegyező nyilatkozat), tehát érdemes ezt minél hamarabb elintézni, még a szerződéskötés előtt. Azt is tartsd szem előtt, hogy ha az IKSZ-et akarsz nálunk teljesíteni, akkor szükség van egy együttműködési megállapodásra az iskoláddal. Ezt mi azonnal intézni kezdjük, amint megerősítetted szándékodat, de beletelhet egy kis időbe még a suli is aláírja. Meggyorsíthatod a folyamatot, ha jelzed osztályfőnöködnek, vagy az IKSZ-ért felelős pedagógusnak, hogy te nálunk önkéntes vagy, majd érdeklődsz a dokumentum felől.
 2. Az önkéntes tevékenység lebonyolítása: A megbeszéltek és szerződésben rögzítettek alapján nekilátsz a feladat elvégzésének. A tevékenység lehet egyéni, vagy csoportosos is. Minden esetben azt szeretnénk, ha megpróbálnád egyedül elvégezni a feladatot, ugyanakkor nem maradsz magadra, az önkéntes koordinátorhoz és az egyesület munkatársakhoz mindig fordulhatsz segítségért, kérdezz tehát bátran tőlük, ha nem tudsz valamit, vagy nem vagy biztos a dolgodban. Minden alkalommal visszajelzünk a munkáddal kapcsolatban és téged is arra biztatunk, tedd ugyan ezt! Merj őszinte lenni, mond el, ha valami úgy érzed nem jó, ebből mi is tanulhatunk! Ha IKSZ-es vagy, akkor minden alkalommal, amikor önkénteskedni jössz, a koordinátor bevezeti a naplóba az önkéntes tevékenység megnevezését, a tevékenységgel töltött órák számát (egy nap max. 3 órát lehet) és aláírásával hitelesíti ezt.
 1. Az önkéntes tevékenység vége: Miután teljesítetted a vállalt feladatokat ismét leülünk beszélgetni. Szeretnénk, ha beszámolnál a nálunk tapasztaltakról és értékelnéd a közös munkát. Ezen az alkalmon egy elégedettségi kérdőívet is adunk neked, amit ki kell majd töltened. Ez segít nekünk abban, hogy tökéletesítsük az önkéntesekkel kapcsolatos munkánkat, ezért ismét arra kérünk, légy őszinte! Nem fogunk megsértődni. Az értékelést követően beszélgetünk a jövőbeli tervekről, szeretnél e még önkénteskedni nálunk? Amennyiben igen, úgy beszélünk a folytatásról, új feltételekről, szerződéskötésről. A záró alkalommal adjuk át neked az önkéntes tevékenységet igazoló tanúsítványt és egy rövid, írásos értékelést a munkádról, melyet megküldünk az iskoládnak is.